شاهو عندلیبی یکی از مفاخر حاذق و توانمند کرد زبان موسیقی ایران زمین است که در سال ۱۳۵۳ در شهر هنرپرور سنندج چشم به جهان گشودند. ایشان علاوه بر تسلط بر نی نوازی، آواز خوانی را نیز به صورت بسیار حرفه ای انجام می دهند. کمتر هنر دوستی را می توان یافت که با آثار شگرف ایشان آشنا نباشد.
مهارتهای هنری
هنر و استعداد استاد عندلیبی فقط محدود به نی نوازی مسلط ایشان نیست بلکه میتوان با شنیدن آوای برخاسته از ساز ایشان تصویری از غم و شادی و افکار استاد را نیز تجسم کرد، بی جهت نیست که آثار ایشان بر جان دل هر شنوندهای مینشیند.
همچنین نوای آوازهای استاد نیز این قابلیت را دارند که از کالبد جان عبور کنند و طرحی عمیق بر تار و پود روح شنونده بگذارند.
این استاد برجسته نینواز اگرچه هنرمندی بسیار توانمند هستند ولی همواره خود را جزئی از مردم میدانند. همان طور که شاهد بودیم “ترنجستان” از اجرا های بسیار فاخر ایشان که با همکاری استاد درخشانی صورت گرفت تقدیم به زلزلهزدگان بم شد.
علاقهای که استاد به موسیقی کردی دارند در آثار ایشان ملموس است و حاصل سالها تجربه و تحقیق و پژوهش است.
اساتید
موسیقی و فضای هنری از همان کودکی با زندگی شاهو عندلیبی گره خورده بود. تولد در خانوادهای هنرمند که از مفاخر چیره دست موسیقی سنتی ایرانی هستند بیتاثیر بر تبلور استعداد و ذوق هنری استاد شاهو عندلیبی نبوده است.
البته ایشان علاوه بر استعداد و توانمندی، از علاقه و پشتکار بسیاری نیز برخوردار بودند. بی دلیل نیست که شاهو عندلیبی علی رغم سن کم، کوله باری از تجربه بر دوش می کشد و آثار هنری ایشان را هم سطح با اساتید بزرگ موسیقی میدانند.
زنده یاد ایرج عندلیبی (پدر) از اولین اساتید شاهو عندلیبی بودند که در آموزش مقامها و آواز کردی به ایشان نقش پر رنگی داشتند.
از دیگر اساتید این هنرمند با ذوق موسیقی ایرانی، می توان استاد مجید درخشانی (در زمینه آموزش گروه نوازی و بداهه نوازی)، استاد محمد رضا شجریان (در زمینه آموزش آوا) و جمشید عندلیبی (در زمینه آموزش نی) نام برد.
استاد عندلیبی همواره علاقه مند به آموزش و یادگیری بیشتر هستند و از نظر تحصیلات آکادمیک نیز همواره در حال به روز کردن خود بودند، فارغ التحصیل شدن از دانشگاه هنر در مقطع کارشناسی ارشد موسیقی گواه این پشتکار و علاقه است.
فعالیتهای هنری
هنر استاد عندلیبی به قدری ملموس و گوش نواز است که گروه های بسیاری همواره برای همکاری با ایشان علاقه و اشتیاق دارند.
از شاخص ترین همکاری ایشان می توان اجرا با گروه هایی مانند “مولانا”، “خورشید”، گروه تنبور “شمس” و گروه “آوا” اشاره کرد.
البته فعالیت های هنری استاد عندلیبی به همین جا ختم نمی شود، ایشان کنسرتهای زیادی نیز نه تنها در داخل کشور بلکه در سایر کشورهای خارجی برگزار کرده اند که استقبال پر شور هنر دوستان، نشان دهنده تنها بخشی از ذوق هنری، مهارت و توانمندی استاد هستند.
در کارنامه هنری ایشان حضور در تولید آلبومهای “فصل باران”، “آسمانه”، “گنج پنهان”، “مستان سلامت میکند”، “نیشتمان”، “سکوت” و “چوب” و فعالیت به صورت گروه نوازی و تکنوازی همچون برگ زرینی میدرخشد و مایه افتخار و مباهات برای هر ایرانی هنر دوستی است.
کردزبانان مردمانی بسیار با احساس و پر شور هستند که علاقه به هنر به ویژه موسیقی کردی با خون آنان عجین شده است. در نخستین فستیوال موسیقی کردی در کردستان عراق (۱۳۸۲)، هنر دوستان کرد از اجرای خوانندگی استاد عندلیبی بسیار مشعوف شدند.
از دیگر فعالیتهای استاد، فعالیت در گروه “خورشید و ماه” از همان ابتدای شروع به کار آن (۱۳۸۳) است که مدیریت آن به عهده استاد مجید درخشانی بود.
حضور در کنسرت “غوغای عشق باران” و اجرا در کنار استاد شجریان می توان به عنوان یکی از فعالیت های شاخص ایشان نام برد.
همچنین استاد عندلیبی در زمان حضور در گروه خورشید نیز توانستند اجراهای متعددی به صورت کنسرت های متعدد برگزار کنند. اجرای هم نوازی با استاد مجید درخشانی برای اجلاس سران شانگهای در کشور چین، کنسرت در کاخ ورسای فرانسه، بزرگداشت مقام مولانا در یونسکو در پاریس و… تنها بخشی از این فعالیتها است.
حضور و اجرا به صورت گروه نوازی و تکنوازی در تولید آلبومهای فصل باران، آسمانه، گنج نهان، بودن و سرودن و دیدار ها، سکوت، چوب، از دیگر فعالیت های هنری استاد هستند که می تواند هر شنوندهای را به وجد آورد البته که در آنها فقط تنها گوشه اندک از مهارت و هنر استاد به نمایش در آمده است.
از دیگر سوابق هنری استاد فعالیت به مدت ۴ سال (۱۳۷۱-۱۳۷۵) در گروه مولانا است که به سرپرستی محمد جلیل عندلیبی مدیریت می شد.
همکاری با استاد مجید درخشانی و حضور در گروه خورشید و شهناز از دیگر آثار شاخص استاد عندلیبی است.
در کارنامه هنری استاد عندلیبی آلبوم “نا” که از نی و ارکستر گرفته شده و با همکاری استاد مجید درخشانی تولید شده است همچون برگی زرین میدرخشد.
آلبوم نشیمل نشیمل
شاهو عندلیبی در آلبوم “نشیمل نشیمل” به باز خوانی و بازسازی آثار پدر، هنرمند مطرح و حاذق کشورمان “زنده یاد ایرج عندلیبی” پرداختند. بی جهت نیست این هنرمند مشهور و حاذق با این سجایا اخلاقی، محبوب نه تنها هنر دوستان بلکه منتقدان نیز هست.
علاقه مندان به موسیقی کردی با شنیدن قطعات این آلبوم نه تنها رعایت حفظ اصالت موسیقی کردی را احساس می کنند بلکه متوجه پایبندی استاد به حالت خاص موسیقی کردی نیز خواهند شد. تنظیم و ارکستراسیون این آلبوم را استاد عندلیبی انجام دادند و گروه قمر به سر پرستی نوید دهقان آن را اجرا کردند.
در آلبوم “نشیمل نشیمل” می توان علاوه بر نی، طنین صدای سایر ساز های دیگر مانند تار، سنتور، کمانچه و… نیز شنیده میشود.